Vánoce jsou tady...

vánoční pozdrav, vánoční stromeček
Toto je originál náš stromeček :)
Když se řekne Vánoce, vybaví se mi stromeček. Stromeček ozdobený malými či většími kulatými ozdobičkami, které odráží šťastná světýlka v našich očích. Vypadá to, jako kdyby se ty malé ozdobičky na nás dívaly, jak rozbalujeme dárečky a pozorně poslouchaly naše nadšené výkřiky. Svíčky jako by se prohlížely a obdivovaly ve větších ozdobách. Brzy však zapálím prskavky, které krásně prskají a vypadají jako když paní noc rozhazuje na vánoční nebe hvězdičky, ale prskavky bohužel hned zmizí. Svíčky v té krásné chvíli můžou puknout závisí. Sněhuláčci vysící poblíž nich jako by se jim posmívali. Zvonečky odzvoní a tím dávají najevo, že se jich to netýká. Čokoládové figurky si mezi sebou povídají: "Heč, já jsem celý z čokolády!" říká kapřík. Mikulášek řekne zklamaně: "Já jsem s náplní." A malá čokoládová zvířátka pokřikují na ty větší: "My se máme, nás mají nejradši a budeme hned pryč!" Vánoční řetězy vypadají, že se jich to netýká, ale omyl. Ony bedlivě poslouchají a porovnávají mluvu všech. Vždyť ony jsou téměř jediné, které se vrací na stromeček rok co rok. Dřevěné figurky se se slaměnými vsázejí a odhadují co je v krásně zabalených a stužkou převázaných dárečkách pod nimi. Všelijaké hvězdičky nevnímají ruch kolem sebe, ale poslouchají tiše znící koledy. Poslouchají a cítí vůni. I já ji cítím. Je to vůně a kouzlo Vánoc. 


....
Trošku jiný článek a toto je doslova přepis (se všemi chybami) mojí slohové práce z 9-té třídy na základní škole, kdy jsme měli úkol napsat v jakémkoliv stylu práci na téma: "Co si představuješ, když se řekne Vánoce?" :)

Myslím, že i po letech je to dost podobné, snad jen prskavky a svíčky (tu jsem myslela ta klasické) se už na stromky nedávají :) A nenapsala bych už tolik zdrobnělin :)

Je to už 14 let od této slohové práce (uff :D), ale vánoce a svátky na mě působí stále takto :)
Chci Vám popřát krásné, tiché, polehávající a pohodové vánoční svátky :)

Vaše 

Komentáře

  1. Tobě také krásné vánoční svátky :-)

    OdpovědětVymazat
  2. kráásna slohova praca ;) keby som bola ucitelka mala by si 1 (aspon ze tu myslienku ) :)))) stastne a vesele susi;))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. však jsem i jedničku dostala :-P ...a bylo to zveřejněno ještě ve vánočním vydání školního časopisu hned na úvodní straně :D ;-) Štatné a veselé i tobě Zuzi :)

      Vymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky